Què és la Xylella fastidiosa?

La Xylella fastidiosa, és un bacteri que afecta a més de 300 espècies vegetals actualment. Trobem quatre subespècie virulentes: pauca, multiplex, sandyi i fastidiosa.

Es va descriure per primer cop a Califòrnia l’any 1892. A Europa es tracta d’una plaga nouvinguda, detectada per primer cop el 2013 al sud d’Itàlia (regió de Apúlia) en un camp d’oliveres centenàries.  Avui en dia afecta:

  • Sud d’Itàlia (subespècie pauca)
  • Costa brava francesa (subespècie multiplex i pauca)
  • Còrsega (subespècie multiplex)
  • Illes Baleares (subespècie fastidiosa, multiplex i pauca)
  • Alemanya (Saxònia) (subespècie fastidiosa)
  • Alacant (subespècie multiplex)

Aquestes zones infectades, es troben actualment en quarantena, és a dir no pot sortir cap espècie vegetal de la zona.

Com es transmet?

Es transmet d’una planta a una altre amb més de 100 hostes diferents, Philaenus spumarius es creu que és un dels principals portadors del bacteri detectat a Itàlia. Tot i així, a la llista de vectors  importants trobem Draeculacephala minerva, Graphocephala atropunctata, Homalodisca vitripennis i Xyphon fulgidum.  Aquest hostes es tracten d’insectes xucladors que s’alimenten del xilema, en xuclar la saba del xilema s’infecten l’aparell bocal amb el bacteri i el transportar a la pròxima planta que xuclin. Aquest insectes solen pertànyer a la família dels cicadèlids i cercòpids.

Quins danys causa?

El Xylella fastidiosa es situa al xilema de la planta on es multiplica i acaba obstruint el pas de la saba pel conducte, provocant el decaïment generalitzat de la planta. Tot i així, els danys són molt diversos, tot depèn de l’

espècie afectada i la subespècie que causa l’afectació. Els símptomes solen ser similars als d’estrès hídric o deficiència nutricional. La Xylella fastidiosa pot arribar a causa la mort de la planta.

En algunes espècies, la presència del bacteri no es manifesta de forma simptomàtica, tot i que poden transmetre’l a insectes vectors. Això dificulta el control d’aquesta plaga.

Com la podem combatre?

Avui en dia no es coneix cap lluita contra la Xylella fastidiosa, l’única alternativa és l’eliminació total del material vegetal afectat, i d’un radi de 100m en tot el perímetre de l’afectació, contant des del primer arbre sa. Això suposa una gran pèrdua de la massa.

Com la podem prevenir?

Per prevenir la Xylella fastidiosa s’intensifiquen les precaucions sobre el comerç del material vegetal, sobretot de les zones on s’ha trobat alguna espècie vegetal afectada. Tot i així, amb l’ajuda de tractaments culturals sobre la vegetació, es pot intentar prevenir l’afectació. Es recomana llegir el document de l’enllaç: http://www.mapama.gob.es/es/agricultura/temas/sanidad-vegetal/buenaspracticasagronomicascast1_tcm7-459849.pdf

Davant qualsevol sospita de la possible presència de Xylella fastidiosa, és fonamental comunicar-ho al Servei de Sanitat Vegetal immediatament.

Quines espècies vegetals es veuen afectades?

Trobem un alt nombre d’espècies vegetals afectades per la Xylella fastidiosa, Facilitem un enllaç on es llisten totes les espècies vegetals classificades segons les subespècies que podem trobar de la Xylella fastidiosa.

https://ec.europa.eu/food/plant/plant_health_biosecurity/legislation/emergency_measures/xylella-fastidiosa/susceptible_en

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail