Què és la Cydalima perspectalis?

La Cydalima perspectalis es tracta d’un insecte de l’ordre Lepidopter que és defoliador, és a dir, s’alimenta de les fulles. Afecte diferents espècies del gènere Buxus (boix), a Catalunya aquesta espècie es tracta de Buxus sempervirens.

Aquest insecte és originari de l’est d’Àsia. El primer cop que es va detectar a Europa, va ser a Alemanya l’any 2007, es creu que va arribar amb la importació de plantes del gènere Buxus provinents de l’Àsia. Així doncs, la Cydalima perspectalis va tornar-se un nou individu exòtic a Europa. El setembre del 2013, es va detectar el primer individu a la Península Ibèrica, concretament a Cantàbria. El maig del 2014 es va tornar a veure a Pontevedra. I finalment al Juliol del 2014, es va detectar el primer individu a Catalunya, concretament a Besalú. Cydalima perpectalis té una fàcil adaptació al sud d’Europa per les bones condicions climatològiques, que li permeten tenir entre 3 i 4 generacions a l’any amb una durada de 40 dies per generació. En canvi, al nord té més limitacions a causa del fred. Tot i així, hi ha lloc que pot arribar a realitzar fins a 5 generacions.

L’adult de la Cydalima perspectalis, és una papallona, que té les ales blanques amb tons violats i tots els marges de les ales es ressegueixen amb un to marró brillant. Té com a característica un dibuix a les ales superior, on el marró s’endinsa en el blanc, deixant una taca blanquinosa al mig d’aquest. Les enteres, quan estan en repòs, les situa tirades enrere reposant en el tòrax.

Quan Cydalima perspectalis esta en fase larvària, és quan s’alimenta de les fulles del boix causant la defoliació. L’eruga mesura 35-40mm just abans de tornar-se adult. Al començament, la larva té un color groguenc que es va tornant verd clar al pas del temps. Té el cap negre i dues franges als laterals, amb dues ralles negres i una de blanquinosa a cadascuna, aquestes ralles van acompanyades de rodones negres envoltades de blanc, que contenen pèls, en trobem dues per cada segment dorsal.

Com es propaga l’eruga dels boixos?

Cydalima perspectalis es mou en fase adulta, volant d’un boix a un altre per pondre els seus ous, en el moment que aquests neixen, la larva afecta al boix i en tornar-se adult es mou a pondre ous a altre boixos, i així sucessivament. Com més generacions en un any tinguin, més es podran estendre aquell any, i més boixos es veuran afectats.

D’un territori a un altre, si aquests dos no són propers, Cydalima perspectalis es transporta amb el comerç de plantes ornamentals, ja sigui en format ou o larvari. Per això s’ha de controlar alhora de comprar o vendre el material vegetal, aquest no inclogui individus. En el cas de la Cydalima perspectalis només s’ha de controlar els arbusts del gènere Buxus.

Quins danys causa la plaga dels boixos?

La eruga de la Cydalima perspectalis causa la defoliació del Buxus deixant només el nervi principal i les parts dures de les fulles. Això provoca un impacte visual, ja que les fulles depredades es moren. A més, la dejecció de les larves causen una notable mala olor.

En un futur, si tot va a més, podem tenir un greu impacte paisatgístic i ecològic, ja que les nostres masses forestals es veuran afectades per la plaga i la possible desaparició de Buxus sempervirens, essent aquest unes espècie d’alta presència a les nostres masses forestals. I s’ha de tenir en compte, que és una de les espècies més utilitzades com a tanca i decoració en jardins.

Com la podem combatre de forma sostenible?

Per fer front a la Cydalima perspectalis es poden utilitzar diferents mètodes. Us es tracta de la incorporació del seu depredador: La vespa velutina               (vespa asiàtica), però com a conseqüència és una amenaça per les nostres abelles i vespes. Una altre alternativa és el control biològic amb un nematode entomopatògen, Steinernema carpocapsae o d’insectes com Bacillus thuringiensis o parasitoids. També tenim l’alternativa de col·locar trampes de feromones per el mascle, així evitant que la femella quedi fecundada. I com a últim recurs, tenim els mètodes químics, com ara insecticides a base de Cipermetrina.

Com prevenir la Cydalima perspectalis?

Eliminant possibles presències de Cydalima perspectalis de boixos propers als que tinguem a la nostre finca. I sobre tot assegurar-se que el material vegetals a comprar, en aquest cas del gènere Buxus, no tingui presència de la plaga.

Últimament a Senplag ens hem trobat presència de l’eruga dels boixos a diferents municipis de la comarca d’Osona, com Sant Julià de Vilatorta, Vic, Manlleu, Santa Cecília de Voltregà o Roda de Ter entre d’altres. En aquests casos hem pogut frenar la seva ràpida extensió de manera sostenible i preservar l’espècia vegetal afectada.

A Senplag busquem la solució més sostenible possible per combatre la plaga de l’eruga dels boixos.   Al següent enllaç podeu consultar els sistemes de lluita biològica per a fer-hi front de forma sostenible: https://www.senplag.cat/loruga-dels-boixos-cydalima-perspectalis-com-combatre-la-forma-sostenible-sistemes-lluita-biologica/

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail