La Galeruca de l’om és un coleòpter de la família Chrysomelidae que s’alimenta tant en estat larvari com adult de fulles d’om. L’adult és verd groguenc amb bandes negres i les larves són negres. Els ous són d’un color taronja-groguenc i els dipositen al revés de les fulles, normalment en grups de 10 o 30. 

La Galeruca acostuma a hivernar entre l’escorça dels arbres. A la primavera quan els arbres comencen a florir, surten, s’alimenten de fulles i realitzen la posta. En poc temps neixen les larves que ràpidament es converteixen en adults i fan una nova posta. Poden arribar a néixer quatre generacions de Galeruca, des de la primavera que comença el cicle fins al Septembre, que és més o menys quan acaba. 

Tant els adults com les larves danyen l’om. Els adults s’alimenten perforant les fulles, mentre que les larves devoren ràpidament el parènquima verd, respectant l’epidermis del revers i deixant intactes les nerviacions.  A causa d’això, a mitjans d’estiu, l’om afectat queda desfoliat. Si les defoliacions es repeteixen any rere any, l’arbre queda molt debilitat i queda exposat a la invasió d’altres insectes i patògens com els escolítids que, units al fong que produeix la grafiosi, causen generalment la mort de l’om. 

Els mesos de Maig i Juliol es quan s’ha de començar el tractament contra adults i larves joves de galeruca, de protegir els troncs i branques de l’atac dels escolítids i així evitarem la propagació de la grafiosi.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail