INTRODUCCIÓ DE L’ESPÈCIE

La eruga dels boixos o Cydalima perspectalis es tracta d’un insecte de l’ordre Lepidopter que és defoliador en la seva fase d’eruga, és a dir, s’alimenta de les fulles. Afecta diferents espècies del gènere Buxus (boix), a Catalunya aquesta espècie es tracta de Buxus sempervirens.

 

 

 

Aquest insecte és originari de l’est d’Àsia. El primer cop que es va detectar a Europa, va ser a Alemanya l’any 2007, es creu que va arribar amb la importació de plantes del gènere Buxus provinents de l’Àsia. Així doncs, la Cydalima perspectalis va tornar-se un nou individu exòtic a Europa. Des de l’any 2014 aquesta espècie ja és present a el nord de la península ibèrica, on es va detectar per primer cop a Galícia. Posteriorment s’ha anat estenent cap a més zones del nord d’Espanya. A Catalunya es va detectar per primer cop a la Garrotxa l’any 2014, en concret a les rodalies de Besalú. A partir d’aquí s’ha anat estenent per varies comarques com Osona, la Selva, Ripollès, Vallès Oriental etc.

Per a més informació sobre l’espècie podeu consultar el següent enllaç: http://www.senplag.cat/cydalima-perspectalis-la-plaga-dels-boixos/

 

PROBLEMÀTICA

Com ja s’ha dit, les larves (erugues) són les que causen les severes defoliacions als boixos  deixant només el nervi principal i les parts dures de les fulles, que entre altres afectacions limiten la fotosíntesi.

 

MESURES DE CONTROL

Per al control de la plaga dels boixos (Cydalima perspectalis) trobem diferents mètodes de control, tant químics (a partir d’insecticides convencionals) com biològics. A Senplag, seguint sempre la nostra filosofia optem per utilitzar aquells mètodes més respectuosos per al medi ambient i la salut humana, apostant per mètodes de Control Biològic per a fer front a l’eruga dels boixos (Cydalima perspectalis). Actualment estem portant a terme programes de control de l’eruga dels boixos a varies zones d’Osona i de la Catalunya Central com  Vic, Roda de Ter, Tavèrnoles, Taradell, Sant Julià de Vilatorta, Torelló, Olot, Ripoll, etc… i cada dia ens trobem amb més infuència de la Cydalima perspectalis.

 

Mètodes de Lluita Biològica

Aquestes tècniques de control de plagues molt més respectuoses amb el medi ambient i la salut humana tenen una metodologia de treball bastant diferent a la dels mètodes de control de plagues tradicionals. En aquest sistema, una de les parts més importants és el seguiment i monitoratge de l’espai a controlar. Des de Senplag ens encarreguem de fer un seguiment periòdic de l’espai a través de l’observació presencial i l’anàlisi de diverses mesures específiques, adaptant les accions a prendre al moment del cicle de la plaga.

La combinació de les trampes de feromones, polvoritzacions amb Bacillus thuringensis i les alliberacions de parasitoids ens permet un eficient control de la plaga de l’eruga dels boixos de la forma més respectuosa possible amb el medi ambient i les persones.

 

  • Trampes de feromones

La instal·lació d’aquestes trampes és essencial per a conèixer en quina part del cicle es troba la plaga i el seu grau d’afectació. Tot i que són utilitzades bàsicament per a conèixer en quin moment del cicle es troba la plaga, aquestes trampes de feromones també ens ajuden a reduir la plaga. S’utilitzen feromones atraients per a mascles, de manera que aquests hi queden atrapats i s’evita que la femella quedi fecundada i que realitzi la posta d’ous.

  • Polvorització amb Bacillus thuringensis

El Bacillus thuringensis és un insecticida d’origen natural a base de Bacillus thuringensis var. Kurstaki. És un mètode selectiu que actua per ingestió afectant el sistema digestiu i actua únicament en larves de lepidòpters, el que ens permet evitar danys col·laterals a altres insectes .

  • Parasitoid dels ous

Aquest sistema consisteix en alliberar un petit insecte volador que parasita els ous que han post les papallones femelles de Cydalima perspectalis. Aquest petit insecte el que fa és pondre els seus ous en els de la Cydalima perspectalis destruint-los i impedint el naixement de les erugues. Els ous d’aquest petit insecte volador quan neixen poden parasitar nous ous de l’eruga. A la següent imatge es pot observar la diferència entre uns ous sense parasitar (esquerre) i ous parasitats (dreta).

La plaga de l’eruga dels Boixos (Cydalima perspectalis), es una plaga molt agressiva i amb una expansió molt ràpida però es pot controlar de forma sostenible amb mètodes respectuosos amb el medi ambient. Si teniu algun problema amb aquesta plaga no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres, ja que tenim una àmplia experiència combatent la plaga i buscarem la millor solució.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail