QUÈ ÉS

La carpocapsa de la pomera és un insecte que causa molts danys en fruiters especialment en pomera, perera, noguera o codonyer. L’estadi de larva s’alimenta de les llavors del fruit en desenvolupament o ja madur i a més afavoreix el desenvolupament d’altres malalties.

Cinc dies després de la seva fecundació, la femella amb ales de color gris-ferro i estriades inicia la posta sobre les fulles o, a finals d’estiu, sobre els fruits. La mateixa eruga pot danyar diversos fruits. En arribar al total desenvolupament les erugues es resguarden sota l’escorça de les branques, el tronc o el sòl fins que a finals d’abril apareix la primera generació de papallones. Per evitar la seva aparició, els tractaments d’hivern al sòl i als troncs són recomanats.

Les papallones femella desprenen una feromona que capta l’atenció dels mascles i propicia la fecundació. Des d’aquest moment passen uns 10-15 dies fins que neixen les erugues dels ous i aquestes comencen a anar cap a les fulles i cap al fruit. En aquest moment és quan es pot controlar la plaga. Un cop dins de la fruita en perdrem el control: les erugues menjaran i, arribat el moment, cauran al sòl on es convertiran papallones i de nou tornarà a començar el cicle.

En la següent la següent gràfica es pot observar en les èpoques que apareixen les diferents generacions. Cada any acostuma a haver-hi tres generacions d’aquest insecte, encara que en temporades d’altes temperatures n’hi pot haver fins a quatre.

 

MESURES DE CONTROL

Tractaments segons en moments claus

Detectar la captura amb trampa delta a partir de 3 adults en primera generació i 2 adults en les altres generacions. Col·locar a partir de l’abril. Com que emet feromones femenines, els mascles hi cauen. Quan en capturem més de 3 en una setmana sabem que en 10-15 dies naixeran les erugues i serà el moment de tractar-les amb piretrines. Seguir els avisos del Departament d’Agricultura, que es fan segons la corba de vol de l’adult.

Alliberar feromones de confusió sexual

És una tècnica que consisteix en impedir la localització de les femelles per part dels insectes mascles. S’aconsegueix evitar l’aparellament el que implica una disminució del nivell de població de la plaga. Es distribueixen de forma homogènia els difusors d’hormones dificultant la localització dels insectes femella per part dels mascles. És un mètode útil per grans plantacions.

 

Control tradicional

Tractaments cada 15 dies des de maig fins a finals de agost- setembre.

 

RECOMANACIONS

  • Controlar la presència en les tres possibles generacions (finals abril, juny i finals agost).
  • Si es detecta presència de vol (3 adults/setmana en la primera generació o 2 adults en les successives) a través de trampa delta i feromona sexual, realitzar tractaments amb piretrines. És important tractar al capvespre a causa del vol nocturn de l’adult.
  • Col·locar la trampa amb feromona nova a mitjan mes d’abril, primera setmana de juny i mitjan mes d’agost. Fer el reconeixement cada setmana i retirar els adults de carpocapsa després del recompte.
  • La col·locació de la feromona ha de ser en horitzontal i en direcció al vent, i la trampa al terç superior de l’arbre. No tocar amb els dits la feromona, i retirar la vella en el canvi de capsula.
  • Guardar les feromones en un lloc fresc o en nevera.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail